close
В последните дни от нашата обиколка миналата седмица имах възможността да посетя няколко райски места в района на Перейра и Армения. Първото място е градчето Саленто. Граничещо с Националният парк Los Nevados, то е едно живописно кътче, което отговаря напълно на правилата, описани в предишна статия.
Много от местните хора се изхранват от туризмa. Един от традиионни спортове е ездата на коне. Това е и причината няколко човека да ни предложат това “удоволствие” и накрая да се съгласим.
На мен ми се случи за първи път – в началото чувството е странно, но като човек свикне с потръскването и с мисълта, че може и да падне, става забавно.
Между другото искам да отбележа, че Симон Боливар също е яздил бял кон. Всякакви съвпадения да се смятат за случайни.
Разходката се състоя от преминаване по стръмни и забутани пътеки, но и се октриха и пейзажи като този:
След като се тръскахме повече от 1 час и преживях странното разкрачено ходене на начинаещите след слизане от кон, посетихме Долината на Кокора (Valle de Cocora). Забележително за мен беше как на такова място, посещавано от много хора, е перфектно чисто. На път за резервата дори ни спря войник, за да може момичета от Саленто да ни запишат данните и да ни дадат торба за отпадъци. Преди известно време колумбийското правителство е взело мерки като първата стъпка е била екологичното образование на децата в училищата. Това дава наистина един видим ефект.
Долината Кокора е известна с извисяващите се колумбийски национални палми сера.
Това са дървета, които достигат 50-60 метра височина. Интересно е да се види как с пъти са по високи от другите дървета в гората Заради издръжливостта и височината на тези палми, понякога се използват и за поставяне на gsm антени в градовете като листата им естетически прикриват съоръженията.
Второто райско място, което беше последното за седмицата, се нарича Termales de Santa Rosa и представлява няколко басейна с гореща минерална вода и един страхотен водопад.
Причината, поради която бях изключително радостен от топлата вода е, че в Колумбия я смятат за нещо лошо. Има някакво вярване, че душ със студена вода е много полезен и калява. В Меделин има апартаменти без бойлери, а в тези в които има, се пускат в изключителни случаи. Дори в някой хотели няма постоянно вода за къпане. Започнах да свиквам с това, но чувството да киснеш няколко часа на такова място е незаменимо.
Когато на някой му омръзне топлата вода, е свободен да се изкъпе във водопада.
Сигурността в Колумбия, има ясно изражение – на всяко туристическо място, което би могло да представлява интерес за партизаните от FARC, са поставени няколко войници с автомати за охрана. По този начин сегапния президент Урибе не остава много надежда за успешни нападения на бунтовниците срещу мирното население. Тъй като реално войниците нямат много работа, са много разговорливи.

Разбира се, тяхното присъствие на никой не му пречи, особено на децата:

За любопитните да видят повече снимки от описаните до момента места в Колумбия, нека натиснат тук.

Facebook Comments
Tags : КолумбияСалентоСанта Роса
Петко

Авторът Петко

Преди 12 години за първи път имах възможност да посетя чужда държава. От тогава имам една мечта... Да посетя всички континенти. Направих го, но желанието ми да пътувам не намаля. Покрай него искам да помогна на колкото се може повече българи да се докоснат до очарованието на чуждите култури - пътувайки самоорганизирано или четейки моите разкази. Последвайте ме!

Споделете това!

Ако ви е харесало, моля споделете с приятели!