close
Едно от първите неща, което прави впечатление тук, са автобусите.

Изключително колоритно оцветени, те представляват нещо средно между нашите маршрутки и автобуси, т.е. могат да бъдат спирани от светофари и места, които не представляват опастност за движението, а слизането е на спирките след натискане на бутон. Пътниците се качват от предната врата, като заплащат на шофьора, преди да влезнат. На вратата има една въртяща се преграда с брояч, която засича колко човека са се качили през деня, за да няма часпром … а и човекът зад кормилото не кара, докато продава билети и връща ресто.

Билетът струва 1200 песос или 0.80 лева. Вътре може да се каже, че е комфортно, като в същото време не съм видял претъпкан автобус, при положение че Меделин е с размерите на София.

Друг използван обществен транспорт са такситата, които също са на сравнима цена с българските. Доколкото разбрах, цените са еднакви за всички компании за таксита и няма опасност да се попадне на такива като софийските ОК Супершанс, возещи на 5лв/км.

Повечето автобуси, както и коли, са с марки Шевролет, Тойота, Нисан и за мое учудване Рено. Тук срещнах старите Рено N4 и N6. Чудно ми е откъде намират още резервни части за тях… Мерцедес и БМВ не съм срещал, а да не говорим за Поршета и Ферарита. Въпреки, че тук има много богати хора, никой не парадира с колата си.

За разлика от нашите кръстовища, където тук таме някой спира и се оглежда, тук никой не го прави. Смешно ми е как движещи се коли с предимство бибипкат, когато видят някой автомобил, задаващ се от пресечка, просто за всеки случай, тъй като често никой не се оглежда.

Имам чувството, че има класация с награда, кой ще блъсне най-много пресичащи пешеходци. За да пресече човек, трябва да е сигурен, че на 100 метра няма автомобил, за да не бъде изненадан злощастно, поради неспирането на пешеходни пътеки. Тук таме на някои обществени места има по един служител със свирка и палка, грижещ се за реда.

В Меделин, донякъде успешно, се справят със задръстванията чрез рестрикции за колите. Всеки ден автомобилите с четни или нечетни номера нямат право да се движат в пиковите часове сутрин или следобен.

Скоро в Меделин, по образец на Богота, ще бъде довършена пътна мрежа, отделена само за рейсове.

Facebook Comments
Tags : КолумбияМеделин
Петко

Авторът Петко

Преди 12 години за първи път имах възможност да посетя чужда държава. От тогава имам една мечта... Да посетя всички континенти. Направих го, но желанието ми да пътувам не намаля. Покрай него искам да помогна на колкото се може повече българи да се докоснат до очарованието на чуждите култури - пътувайки самоорганизирано или четейки моите разкази. Последвайте ме!

Споделете това!

Ако ви е харесало, моля споделете с приятели!