X
    Категории: Колумбия

Транспортът

Едно от първите неща, което прави впечатление тук, са автобусите.

Изключително колоритно оцветени, те представляват нещо средно между нашите маршрутки и автобуси, т.е. могат да бъдат спирани от светофари и места, които не представляват опастност за движението, а слизането е на спирките след натискане на бутон. Пътниците се качват от предната врата, като заплащат на шофьора, преди да влезнат. На вратата има една въртяща се преграда с брояч, която засича колко човека са се качили през деня, за да няма часпром … а и човекът зад кормилото не кара, докато продава билети и връща ресто.

Билетът струва 1200 песос или 0.80 лева. Вътре може да се каже, че е комфортно, като в същото време не съм видял претъпкан автобус, при положение че Меделин е с размерите на София.

Друг използван обществен транспорт са такситата, които също са на сравнима цена с българските. Доколкото разбрах, цените са еднакви за всички компании за таксита и няма опасност да се попадне на такива като софийските ОК Супершанс, возещи на 5лв/км.

Повечето автобуси, както и коли, са с марки Шевролет, Тойота, Нисан и за мое учудване Рено. Тук срещнах старите Рено N4 и N6. Чудно ми е откъде намират още резервни части за тях… Мерцедес и БМВ не съм срещал, а да не говорим за Поршета и Ферарита. Въпреки, че тук има много богати хора, никой не парадира с колата си.

За разлика от нашите кръстовища, където тук таме някой спира и се оглежда, тук никой не го прави. Смешно ми е как движещи се коли с предимство бибипкат, когато видят някой автомобил, задаващ се от пресечка, просто за всеки случай, тъй като често никой не се оглежда.

Имам чувството, че има класация с награда, кой ще блъсне най-много пресичащи пешеходци. За да пресече човек, трябва да е сигурен, че на 100 метра няма автомобил, за да не бъде изненадан злощастно, поради неспирането на пешеходни пътеки. Тук таме на някои обществени места има по един служител със свирка и палка, грижещ се за реда.

В Меделин, донякъде успешно, се справят със задръстванията чрез рестрикции за колите. Всеки ден автомобилите с четни или нечетни номера нямат право да се движат в пиковите часове сутрин или следобен.

Скоро в Меделин, по образец на Богота, ще бъде довършена пътна мрежа, отделена само за рейсове.

Facebook Comments

Виж коментарите

  • Мда, това за четните и нечетни номера го има и в Атина...

  • Разбира се, че от богатите никой не парадира с колата си. Рискува да го отвлекат него или негое роднина за откуп. В Колумбия това е често явление.

  • апф , да не повярва човек .. особено това за четните и нечетните номера :)