close
Националният парк на кафето е забележително място. В областта, която се слави в цял свят със своята продукция, той съчетава увеселителния парк с историята за това как се е произвеждало и как се произвежда в момента кафето. Главното средство за преджижване в него е лифт, който дава страхотна видимост на пейзажа.

Тъй като влаковете отдавна не се използват в Колумбия като средство за предвижване, поради трудния терен, те са един вид атракция. Това е и една от причините да са толкова популярни в увеселителния парк.

В увеселителния парк има и rollercoaster. Благодарение на делничния ден, в който посетихме парка, опашката не беше отчайващо голяма и имахме възможност да се качим на него

Въпреки че отдалече не изглежда нещо особено, усещането на ускорението и на писъците на околните е страхотно.

Та ето го и времето за основното нещо, което научих в този парк.

Как се създава качествено кафе?

Истинския цвят на узрелите плодове на кафените храсти е червен.

За да се стигне до този стадий, за да покълне храста са му необходими около 45 дни. Малкото храстче се пресажда 15 дни след покълването на полето. От 16 до 24 месеца му отнемат да роди първите си плодове.

Една от тайните на колумбийското кафе е това, че за да бъде качествено, то трябва да расте на сянка. Обикновено между кафените храсти се насаждат бананови дървета, които я създават, катто същевременно се използват плодовете на тези дървета.

Друга особеност, специфична за Колумбия, е и ръчното бране на узрелите плодове. Тъй като в съседните държави се използват машини, не може да се гарантира, че само червените плодове ще бъдат избрани, от което страда и качеството.

Поради типичния постоянно топъл климат за региона, храстите дават два пъти в годината реколта.

След беритба, обвивката на пловобете се маха, зърната се измиват и слагат за сушене. От обвивката след ферментация се прави специфично за региона сладникаво вино с вкус на кафе.

Има два начина на сушене. Единия е естествени, използван от малките ферми, в оранжерия или на слънце.

Втория е механичен – чрез машина, използваща горещ въздух за 24 часа. Преди за промишлени цели се е използвал природния газ, който е развалял качеството, но сега е забранен.

Последната стъпка е изпичането на кафето от специализираната за това машина. След този процес, кафето придобива своя цвят, мирис и вкусови характеристики.

Картелирането на производителите на кафе последните няколко години, е довело до обща и силна политика на световния пазар. До миналата година е било позволено колумбийското кафе да бъде смесвано с различни сортове. От септември месец това е забранено и в Европа се продава 100% колумбийско кафе. Отделно за да бъде развивана марката е създадена и световната верига кафенета “Хуан Балдез” с цел да бъде конкурирана американската верига “Старбъкс”.
След изпълнения с преживявания ден, ето и една снимка на залеза на слънцето.
Facebook Comments
Tags : АрменияКолумбияПерейрапроизходът на кафето
Петко

Авторът Петко

Преди 12 години за първи път имах възможност да посетя чужда държава. От тогава имам една мечта... Да посетя всички континенти. Направих го, но желанието ми да пътувам не намаля. Покрай него искам да помогна на колкото се може повече българи да се докоснат до очарованието на чуждите култури - пътувайки самоорганизирано или четейки моите разкази. Последвайте ме!

Споделете това!

Ако ви е харесало, моля споделете с приятели!