close
Ел Пеньол е една от интересните забележителности, намираща се на два часа път от Меделин. Транспортът се обслужва от малки автобуси, които работят като междуградски маршрутки.

Тъй като скалата, наречена Ел Пеньол се намира на 6-7 километра от едноименното градче, се ползват услугите на джипове, които извозват хората до близките села. Изключително колоритни, особено с това, че побират всички желаещи да се качат в тях. Ако служайно няма място, хората се качват на стъпалото на багажника и пътуват отвън.

Виждайки, че сме туристи, (аз с фотоапарат и американка до мен …), се опитаха да ни накарат да се кача отново на кон. Устояхме на десетината предложения и разбихме надеждата в очите на местните.

А ето това представлява Piedra de El Penol – монолитна скала, за която се носят легенди, тъй като няма подобна друга в околността. Някои местни хора дори вярват, че е паднал метеорит.

През 1954 година е построено стълбището, което изглежда като некадърно направен шев в скалата. Самата тя е висока 200 метра.

А самото стълбище се състои от 649 стъпала … на всичкото отгоре за това “удоволствие” се плаща такса от всеки пожелал да се качи …

Разбира се, веднъж излъган, няма човек, който да се откаже. Финиширалите са възнаградени от доста внувителна гледка на заобикалящите скалата язовир и планини. На върха се продават и типичните сувенири тук. Хората, работещи горе, наистина трябва да обичат работата си, за да изкачват височината всеки ден.

Ето и обзор на гледката.

 

Освен от гледката, туристите сме зарадвани и от построената къща с кафене отгоре.

Войници охраняват навсякъде района от възможността ФАРК да нападнат някой чужденец. Друг е въпроса, че специално тези май нямат опит в местността и повече се снимаха със скалата.

Любимото ми Рено 4, предлагащо транспорт до Гуатапе.

Facebook Comments
Tags : El PenolКолумбия
Петко

Авторът Петко

Преди 12 години за първи път имах възможност да посетя чужда държава. От тогава имам една мечта... Да посетя всички континенти. Направих го, но желанието ми да пътувам не намаля. Покрай него искам да помогна на колкото се може повече българи да се докоснат до очарованието на чуждите култури - пътувайки самоорганизирано или четейки моите разкази. Последвайте ме!

Споделете това!

Ако ви е харесало, моля споделете с приятели!