close
Вчера бях на гроба на Пабло Ескобар – все още един от най-известните колумбиици (въпреки, че е убит в далечната 1993 година). В България Меделин е известен със своя картел, на чело на който е стоял Пабло. Ето и малко история за него:
Започва кариерата си като крадец на коли. Влиза в наркобизнеса след като убива дилъра, който му продава 14 килограма кокаин. След това подчинените на убития почват да работят за Пабло. Тъй като е безмилостен и жесток, не се спира пред нищо, за да разшири властта си. През 1982 година става депутат в парламента, чрез което печели имунитет и подпомага законово своя бизнес. Медиите обаче започват да пишат за него и той излиза от сцената и решава, че е по-лесно да подкупва политици, отколкото да се занимава с политика. Човекът е принципен – който не иска подкуп, бива убит (“plata o plomo”). Тъй като малко хора застават срещу него, неговата власт и богатство растат дотолкова, че през 1989 година е обявен за седмия по богатство човек в света (според “Форбс”). Страхува се единствено от екстрадиране в САЩ, тъй като там няма власт над политиците. За да я предотврати, неговата армия завзема върховния съд и застрелва повечето съдии, които я подкрепят екстрадирането и унищожава документите, необходими за това. Взривява с кола бомба и сградата на DAS (нещо като нашето вътрешно министерство), тъй като не му харесва тяхната политика. Кандидатите за президент по това време започват кампании с планове как биха се справили с проблема “Пабло”. Съответно единия от тях е убит при една от изявите му, а в опит да бъде екзекутиран втория, е взривен пътнически самолет, при което загиват 120 невинни човека. В началото работи с бунтовниците-комунисти от ФАРК, но след като забогатява много, започват пререканията. Това е и причината Ескобар да е един от създателите на “паламилитариес” – армия, защитаваща интересите на богатите и воюваща с ФАРК. В един по-късен етап обявява война на правителството и дава награда за всеки убит полицай и животът в Меделин става ад, изпълнен с всекидневни атентати и престрелки.
Притежава изключително много имения, но едно се отличава повече – има собствен зоопарк с екзотични животни от всички краища на света. Пабло харчи много пари без особен стил. Но това е една от причините бедните хора да го обичат. Помага им със средства и подаръци, присъства на футболни мачове, строи игрища. Също така плаща и на местните, живеещи близо до неговите имения – за информация при евентуално нападение от полиция или от други враждебни групировки. За това Пабло е неуязвим. САЩ се дразнят, защото за много убийства и целия внос на кокаин в страната е виновен Меделинския картел. Пращат специалните сили да тренират колумбийската армия да се бори срещу него. Пабло усеща натиска и сключва договор с правителството – те променят конституцията и забраняват екстрадацията, а той се “предава” и живее в затвор, построен от него и за него в Енвигадо, на планинско било, от което се вижда целия Меделин. В неговия затвор охраната е назначена от него, има дискотека, както и затворникът излиза по барове и празненства когато пожелае. Контролира целия си бизнес, необезпокояват от никого. Залезът му започва, когато в затвора привиква двама от своите партньори и ги убива, тъй като крадели от него. Правителството иска да го премести в истински затвор, той отказва и излиза в нелегалност. Наркодилърите, работещи за неговите партньори стават негови врагове, тъй като не знаят дали те няма да са следващите убити. Създава се групировка, наречена “Los Pepes”, които действат по отработените методи – екзекуция на всички близки до картела Меделин. Има слухове, че тази групировка е подкрепяна от правителството и от Американските специални части, използващи подобни техники. За Пабло става много опасно и започва да се движи само с по един бодигард с таксита. Неговото семейство е в опасност, правителството отказва възможността жена му и децата му да напуснат страната. С метода на треангулацията, докато говори по мобилен телефон със сина си, местонахождението на Пабло Ескобар е открито, заобиколен е отвсякъде и опитвайки се да избяга бива застрелян (каквато е била целта. Никой не желае той да бъде арестуван поради подкупната съдебна система). Датата е втори декември, 1993 година.

Бива погребан в гробището Montesacro в присъствието на хиляди негови поддръжници.Тези и много други факти покрай живота на Пабло могат да бъдат видяни във филм на History Channel, разказващ историята му.
Тази година в Холивуд са запланувани два игрални филма – “Escobar”, режисиран от Оливър Стоун и неговата конкуренция – “Killing Pablo”.
Facebook Comments
Tags : КолумбияПабло Ескобар
Петко

Авторът Петко

Преди 12 години за първи път имах възможност да посетя чужда държава. От тогава имам една мечта... Да посетя всички континенти. Направих го, но желанието ми да пътувам не намаля. Покрай него искам да помогна на колкото се може повече българи да се докоснат до очарованието на чуждите култури - пътувайки самоорганизирано или четейки моите разкази. Последвайте ме!

Споделете това!

Ако ви е харесало, моля споделете с приятели!