close
На 20 Юли Колумбия празнува деня, в който през 1810 година Богота обявява независимост от испанските колонизатори. Преди почти 200 години родените в Америка деца на колонизатори недоволствали от неравнопоставеността им в парламента спрямо испанците. Така на 20 юли, тогавашния ден на търговеца, в центъра на Богота няколко гражданина отишли в дома на един от известните испански търговци – Дон Хосе Джоренте и поискали една ваза за цветя с претекст, че им трябва за празничната вечеря в чест на кралския комисар. Дон Хосе отказал, защото няколко пъти давал вазата и тя започнала да се захабява и да губи търговската си стойност. Използвайки този претекст няколкото човека, присъстващи на тази срещата, започнали да обясняват на заобикалящите ги хора, как Дон Хосе им отказал, обиждайки местните американци и кралския комисар. Други хора от съзаклятническата групата, разпръснати в тълпата, започнали да викат “Обиждат американците”, “Долу правителството”. Това довело до масово недоволство в местното население, съставено от метиси, испанци, родени в Америка и индианци. Започнали да летят камъни, да се чупят прозорци. След този ден започнала борбата за независимостта на целия регион, която окончателно завършила 10 години по-късно с освобождението на днешните Панама, Венецуела, Колумбия и Еквадор.
Вчера успоредно с деня на независимостта се проведе и Марш на свободата с надсловие за освобождаване на над 700 заложници, държани от бунтовниците ФАРК. В
големите гладове хора от всички съсловия и професии, тръгвайки от различни точки, се събираха в центъра, където се проведоха концерти. Хората в Колумбия наистина са обнадеждени след освобождаването на Ингрид Бетанкур, че скоро проблемите с ФАРК ще свършат. Условието за участие в марша е носенето на бяла тениска.
марш на свободата Меделин Колумбия

Тази седмица ще опиша и моите изживявания през изминалата седмица, прекарана на Карибското крайбрежие.

Facebook Comments
Tags : история на КолумбияКолумбияМеделин
Петко

Авторът Петко

Преди 12 години за първи път имах възможност да посетя чужда държава. От тогава имам една мечта... Да посетя всички континенти. Направих го, но желанието ми да пътувам не намаля. Покрай него искам да помогна на колкото се може повече българи да се докоснат до очарованието на чуждите култури - пътувайки самоорганизирано или четейки моите разкази. Последвайте ме!

Споделете това!

Ако ви е харесало, моля споделете с приятели!