X
    Категории: Колумбия

Денят на независимостта

На 20 Юли Колумбия празнува деня, в който през 1810 година Богота обявява независимост от испанските колонизатори. Преди почти 200 години родените в Америка деца на колонизатори недоволствали от неравнопоставеността им в парламента спрямо испанците. Така на 20 юли, тогавашния ден на търговеца, в центъра на Богота няколко гражданина отишли в дома на един от известните испански търговци – Дон Хосе Джоренте и поискали една ваза за цветя с претекст, че им трябва за празничната вечеря в чест на кралския комисар. Дон Хосе отказал, защото няколко пъти давал вазата и тя започнала да се захабява и да губи търговската си стойност. Използвайки този претекст няколкото човека, присъстващи на тази срещата, започнали да обясняват на заобикалящите ги хора, как Дон Хосе им отказал, обиждайки местните американци и кралския комисар. Други хора от съзаклятническата групата, разпръснати в тълпата, започнали да викат “Обиждат американците”, “Долу правителството”. Това довело до масово недоволство в местното население, съставено от метиси, испанци, родени в Америка и индианци. Започнали да летят камъни, да се чупят прозорци. След този ден започнала борбата за независимостта на целия регион, която окончателно завършила 10 години по-късно с освобождението на днешните Панама, Венецуела, Колумбия и Еквадор.
Вчера успоредно с деня на независимостта се проведе и Марш на свободата с надсловие за освобождаване на над 700 заложници, държани от бунтовниците ФАРК. В
големите гладове хора от всички съсловия и професии, тръгвайки от различни точки, се събираха в центъра, където се проведоха концерти. Хората в Колумбия наистина са обнадеждени след освобождаването на Ингрид Бетанкур, че скоро проблемите с ФАРК ще свършат. Условието за участие в марша е носенето на бяла тениска.

Тази седмица ще опиша и моите изживявания през изминалата седмица, прекарана на Карибското крайбрежие.

Facebook Comments