close
Като в повечето страни, бивши колонии на Испания, бикоборството се смята за забавление. Предварително е трудно да се разбере какво представлява то, поради различните крайни мнения за и против него. За това реших да отида на една корида и да разбера сам.
Посрещна ме конструкцията, построена от гениалните колумбийски инженери. Изградена само от дърво за не повече от 2 седмици, тя може да се похвали с внувителната си двуетажна трибуна.
На първия етаж са подредени столове, отделени от арената с дървена ограда. Разделението между първия и втория етаж е дървен под. На пръв поглед всичко изглежда стабилно и перфектно, докато някой от горната трибуна не изпусне и разлее бирата си. Така се тренират бързите реакции на седящите долу и дали ще успеят да се отместят.
През цялото време, редувайки се, свирят три духови оркестъра, докато на сцената биват набирани смелчаци. Едно от изпитанията колко е интелигентен човек е дали би се напъхал във варела показан на снимката отдолу. Този варел е първото нещо, което бикът вижда и ядосано блъска, когато влезе. Малоумникът, който в случая влезе, после едва го пренесоха в несвяст извън арената.
Какво представлява коридата всъщност. Един бик се влиза разярен на арената и тръгва да гони всеки движещ се обект пред очите му. Както сигурно повечето знаете, бикът е далтонист и няма значение дали нещо е червено, стига да се движи. Около стотина човека правят всякакви глупости, за да докажат смелостта си, а когато бикът ги погне, се катерят по дъските на оградата. На всеки е позволено да влезе и да участва.
Ако някой бъде застигнат от бика, идва на помощ тореадор, размята плащ и отвлича вниманието на бика от жертвата, докато тя се измъкне. Понякога се налага хората да се провират и през най-тесните пролуки на оградата, за да избегнат яростта му. Цялото представление продължава 4-5 часа, през които се редуват през петнадесетина минути около 10 различни бика.
Един бик струва около 15 000 лева. Най-малкото поради тази икономическа причина биковете не биват убивани. За да ги ядосат повече обаче, се използват копия с къси върхове, забиващи се в кожата на животното и понякога оставащи да висят там. Не е опасно за живота му, но поне на мен не ми беше приятно да гледам. Струва ми се варварско.
корида бикове
Facebook Comments
Tags : КолумбияМеделинпарадът на цветята
Петко

Авторът Петко

Преди 12 години за първи път имах възможност да посетя чужда държава. От тогава имам една мечта... Да посетя всички континенти. Направих го, но желанието ми да пътувам не намаля. Покрай него искам да помогна на колкото се може повече българи да се докоснат до очарованието на чуждите култури - пътувайки самоорганизирано или четейки моите разкази. Последвайте ме!

Споделете това!

Ако ви е харесало, моля споделете с приятели!