X
    Категории: Колумбия

Feria de las flores 2008 – Корида

Като в повечето страни, бивши колонии на Испания, бикоборството се смята за забавление. Предварително е трудно да се разбере какво представлява то, поради различните крайни мнения за и против него. За това реших да отида на една корида и да разбера сам.
Посрещна ме конструкцията, построена от гениалните колумбийски инженери. Изградена само от дърво за не повече от 2 седмици, тя може да се похвали с внувителната си двуетажна трибуна.
На първия етаж са подредени столове, отделени от арената с дървена ограда. Разделението между първия и втория етаж е дървен под. На пръв поглед всичко изглежда стабилно и перфектно, докато някой от горната трибуна не изпусне и разлее бирата си. Така се тренират бързите реакции на седящите долу и дали ще успеят да се отместят.
През цялото време, редувайки се, свирят три духови оркестъра, докато на сцената биват набирани смелчаци. Едно от изпитанията колко е интелигентен човек е дали би се напъхал във варела показан на снимката отдолу. Този варел е първото нещо, което бикът вижда и ядосано блъска, когато влезе. Малоумникът, който в случая влезе, после едва го пренесоха в несвяст извън арената.
Какво представлява коридата всъщност. Един бик се влиза разярен на арената и тръгва да гони всеки движещ се обект пред очите му. Както сигурно повечето знаете, бикът е далтонист и няма значение дали нещо е червено, стига да се движи. Около стотина човека правят всякакви глупости, за да докажат смелостта си, а когато бикът ги погне, се катерят по дъските на оградата. На всеки е позволено да влезе и да участва.

Ако някой бъде застигнат от бика, идва на помощ тореадор, размята плащ и отвлича вниманието на бика от жертвата, докато тя се измъкне. Понякога се налага хората да се провират и през най-тесните пролуки на оградата, за да избегнат яростта му. Цялото представление продължава 4-5 часа, през които се редуват през петнадесетина минути около 10 различни бика.

Един бик струва около 15 000 лева. Най-малкото поради тази икономическа причина биковете не биват убивани. За да ги ядосат повече обаче, се използват копия с къси върхове, забиващи се в кожата на животното и понякога оставащи да висят там. Не е опасно за живота му, но поне на мен не ми беше приятно да гледам. Струва ми се варварско.

Facebook Comments