close
В един от последните дни на Ферията на цветята се проведе парад на ретро коли. За моя радост, след като преминат през целия град, колите завършват своята изложба в университета ЕАФИТ, точно срещу който живея. За това и мързеливата пресякох улицата и от една поляна се наслаждавах на гледката.
Като за държава, в която пътната система не е била и все още не е изключително добре развита, богати семейства притежават изключително стари коли. Къде ли са се фукали с тях… Първи в парада бяха няколко промоционални рекламни камиона,…последвани от воени джипове от 30те, 40те и 50те години на миналия век. След това минаха ретро катафалки, линейки и няколко пожарни, оцелели от 1920-те години.

Всички участници от парада се бяха постарали да се облечат ретро, в стила на колите – някои спортно, други – много елегантно, а трети, като селяни с балите сено и куче в ремаркето.
Значително внимание събра свещеникът с червило на бузата и придружаващите го младоженци.
Какво е едно ретро парти без първия масово произвеждан автомобил в света – Форд Т. Колата, произведена през 1924 година, в САЩ тогава е струвала 300$. Ако се прибави инфлацията, в момента произведена, би се продавала за около 3400$! Добра сделка за автомобил по това време …
Стига за колите, които едвам пърпорят. Ето и пример, че колумбийците са си падали и по спортни модели. От Богота беше пристигнал Форд Мустанг 1965 – първата генерация на една от най-успешните досега серии на Форд.
Американските коли са били на почит – два модела на Шевролет – Bel Air и Nomad.
Имаше модели на Мерцедес (най-старият от които видях да е от 1929 година), Фолцваген, Понтиак, други модели на Шевролет, но като най-представен беше Форд.
Facebook Comments
Tags : КолумбияМеделинпарадът на цветята
Петко

Авторът Петко

Преди 12 години за първи път имах възможност да посетя чужда държава. От тогава имам една мечта... Да посетя всички континенти. Направих го, но желанието ми да пътувам не намаля. Покрай него искам да помогна на колкото се може повече българи да се докоснат до очарованието на чуждите култури - пътувайки самоорганизирано или четейки моите разкази. Последвайте ме!

Споделете това!

Ако ви е харесало, моля споделете с приятели!