X
    Категории: Колумбия

Fedia de las flores 2008 – Парадът на ретро колите

В един от последните дни на Ферията на цветята се проведе парад на ретро коли. За моя радост, след като преминат през целия град, колите завършват своята изложба в университета ЕАФИТ, точно срещу който живея. За това и мързеливата пресякох улицата и от една поляна се наслаждавах на гледката.
Като за държава, в която пътната система не е била и все още не е изключително добре развита, богати семейства притежават изключително стари коли. Къде ли са се фукали с тях… Първи в парада бяха няколко промоционални рекламни камиона,…последвани от воени джипове от 30те, 40те и 50те години на миналия век. След това минаха ретро катафалки, линейки и няколко пожарни, оцелели от 1920-те години.

Всички участници от парада се бяха постарали да се облечат ретро, в стила на колите – някои спортно, други – много елегантно, а трети, като селяни с балите сено и куче в ремаркето.
Значително внимание събра свещеникът с червило на бузата и придружаващите го младоженци.
Какво е едно ретро парти без първия масово произвеждан автомобил в света – Форд Т. Колата, произведена през 1924 година, в САЩ тогава е струвала 300$. Ако се прибави инфлацията, в момента произведена, би се продавала за около 3400$! Добра сделка за автомобил по това време …
Стига за колите, които едвам пърпорят. Ето и пример, че колумбийците са си падали и по спортни модели. От Богота беше пристигнал Форд Мустанг 1965 – първата генерация на една от най-успешните досега серии на Форд.

Американските коли са били на почит – два модела на Шевролет – Bel Air и Nomad.
Имаше модели на Мерцедес (най-старият от които видях да е от 1929 година), Фолцваген, Понтиак, други модели на Шевролет, но като най-представен беше Форд.
Facebook Comments

Виж коментарите

  • ей няма да ги научиш колите бе :)

    базикам се, прочел си им табелите