close
Въпреки името си, по време на Ферията на цветята само един ден е отделен за събитие, посветено изцяло на тях. От вечерта до ранните сутрешни часове, в едно селце близко до Меделин – San Helena (Света Елена), се изготвят венци, които на през деня участват на конкурс за красота. Всяка финка (ферма/вила, с малко по-различно значение от това, което на нас ни хрумва в първият момент) си има собствена традиция и хората, живеещи в нея, подготвят старателно своите произведения на изкуствата. Цяла нощ посетителите бяха посрещани гостоприемно.
Планинският път до Сан Елена в този ден беше затворен за коли. Позволени бяха само автобуси и мотори, а желаещите да стигнат до мястото бяха много. Ние чакахме около 2 часа на опашка, която продължаваше до 4 пресечки разстояние от спирката.
Стигайки до селото, моята представа за прекарването на нощта беше разбита. Първо беше значително по-студено от Меделин и второ – оказа се, че в Сан Елена къщите са разположени на значително разстояние една от друга по планинските хребети. Цялото събитие се оказа една дълга и уморителна разходка.
Венците, които участват са няколко вида – първият е традиционен и познат на нас, макар и по-голям.
Вторият вид е “модерен” и изобразява различни послания, като тазгодишното мото е свобода и мир.
А третия – рекламен, за който компании си плащат да бъдат изписани техните лога с помощта на цветята.
На следващия ден в центъра на Меделин, беше уникална гъчканица. Едвам си проправях път, за да успея да направя някоя снимка на парада. А той продължи повече от два часа. Ето и какво представляваше:

Стълпотворението беше невиждано от мен до този момент в Меделин.

Искам да спомена, че венците се носят няколко километра на гърба на селяните, направили ги. Понякога това са баби на по над 70 години, които се справят със задачата с голяма гордост.

ферия на цветята меделин колумбияЕто един друг тип по-малки букети от цветя.

Различните креативни произведения:


както и реклами на спонсорите:

В парада участват и обществените институции като полиция, пожарна, армия и други важни части от обществото.

Сред които дори и тези, на които дължим чистотата на града:

Учаснитите бяха над хиляда, откъдето последва и невъзможността да снимам всичко интересно.
Facebook Comments
Tags : КолумбияМеделинпарадът на цветята
Петко

Авторът Петко

Преди 12 години за първи път имах възможност да посетя чужда държава. От тогава имам една мечта... Да посетя всички континенти. Направих го, но желанието ми да пътувам не намаля. Покрай него искам да помогна на колкото се може повече българи да се докоснат до очарованието на чуждите култури - пътувайки самоорганизирано или четейки моите разкази. Последвайте ме!

Споделете това!

Ако ви е харесало, моля споделете с приятели!