X
    Категории: Колумбия

Feria de las flores 2008 – Венците от цветя

Въпреки името си, по време на Ферията на цветята само един ден е отделен за събитие, посветено изцяло на тях. От вечерта до ранните сутрешни часове, в едно селце близко до Меделин – San Helena (Света Елена), се изготвят венци, които на през деня участват на конкурс за красота. Всяка финка (ферма/вила, с малко по-различно значение от това, което на нас ни хрумва в първият момент) си има собствена традиция и хората, живеещи в нея, подготвят старателно своите произведения на изкуствата. Цяла нощ посетителите бяха посрещани гостоприемно.
Планинският път до Сан Елена в този ден беше затворен за коли. Позволени бяха само автобуси и мотори, а желаещите да стигнат до мястото бяха много. Ние чакахме около 2 часа на опашка, която продължаваше до 4 пресечки разстояние от спирката.

Стигайки до селото, моята представа за прекарването на нощта беше разбита. Първо беше значително по-студено от Меделин и второ – оказа се, че в Сан Елена къщите са разположени на значително разстояние една от друга по планинските хребети. Цялото събитие се оказа една дълга и уморителна разходка.
Венците, които участват са няколко вида – първият е традиционен и познат на нас, макар и по-голям.
Вторият вид е “модерен” и изобразява различни послания, като тазгодишното мото е свобода и мир.

А третия – рекламен, за който компании си плащат да бъдат изписани техните лога с помощта на цветята.

На следващия ден в центъра на Меделин, беше уникална гъчканица. Едвам си проправях път, за да успея да направя някоя снимка на парада. А той продължи повече от два часа. Ето и какво представляваше:

Стълпотворението беше невиждано от мен до този момент в Меделин.

Искам да спомена, че венците се носят няколко километра на гърба на селяните, направили ги. Понякога това са баби на по над 70 години, които се справят със задачата с голяма гордост.

Ето един друг тип по-малки букети от цветя.

Различните креативни произведения:


както и реклами на спонсорите:

В парада участват и обществените институции като полиция, пожарна, армия и други важни части от обществото.

Сред които дори и тези, на които дължим чистотата на града:

Учаснитите бяха над хиляда, откъдето последва и невъзможността да снимам всичко интересно.
Facebook Comments